Het leukste winkelcentrum van Culemborg!             Aanbiedingen

Interview Dierenspeciaalzaak Arry

Interview met de heer en mevrouw Van Genderen-Bronkhorst van de dierenspeciaalzaak “Arry” aan het Chopinplein 9 te Culemborg op 15 augustus 2015
 
Voorwoord.
30 jaar ARRYDe hoofdreden van dit interview is het gegeven dat het op 27 augustus a.s. 30 jaar geleden is dat de heer en mevrouw Van Genderen (hierna te noemen Joop en Arry) een zaak in honden- en kattenbenodigdheden begonnen aan de Markt te Culemborg.
Wegens het “autovrij” worden van de Markt, werd deze qua verkoopoppervlak (30 m2) bescheiden behuizing in 1995 verlaten en een groter pand werd betrokken aan de Prijssestraat.
Hier werd de zaak voortgezet tot het jaar 2000 waarna de verhuizing naar de huidige locatie aan het Chopinplein 9 plaats vond.
 
Achtergronden.
Na de vriendelijke ontvangst en kennismaking in de winkel - tussen het helpen van de klanten door - op zaterdag 15 augustus om 14.00 uur, stel ik de bijkans onvermijdelijke vraag hoe de Van Genderens het hebben aangedurfd een zaak te beginnen in een tijd van steeds slechter wordende economische omstandigheden (red.: de jaren tachtig van de 20ste eeuw).
Arry: “ Ik kom van een boerderij in Zijderveld en na mijn middelbare schooltijd op het KWC - een eind fietsen elke dag...- ben ik begonnen met een hondenkap(trim)salon op de boerderij van mijn ouders.
Joop (afkomstig uit Leerdam en in die tijd betonvlechter van beroep) en Arry ontmoetten elkaar eind jaren zeventig en trouwden in 1983.
Arry: “Inmiddels hadden wij in1982 in Beesd een oude, vrijstaande, woning gekocht met - naast een siertuin - veel land (grasland, griend en populierenbos). Wij zijn jarenlang bezig geweest om alles op te knappen. Wij wonen daar nog steeds naar onze zin”.
Joop: “In die tijd stortte de markt voor ondermeer de nieuwbouwprojecten in en had ik nauwelijks meer werk. Dat was het moment dat Arry en ik na ernstig beraad besloten om een “dierenzaak” te beginnen. Arry had al heel wat vaste klanten bij haar hondenkapsalon
Arry: “Een basis hadden we dus al en de vraag naar dierenbenodigdheden was groot”.
 
Hoe ging het verder.
In 1985 werd de zaak aan de Markt 21 betrokken met de naam “Honden- en kattenbenodigdheden” en vanaf het begin liepen de zaken goed. De aanwezigheid van de dierenspeciaalzaak aan het Vierheemskinderstraatje (net om de hoek) had geen negatieve invloed op de bedrijfsresultaten en de collegiale contacten waren goed.
Omdat door het autovrij maken van de markt in 1995 de bereikbaarheid voor de klanten aanzienlijk slechter werd, besloten Joop en Arry te verhuizen naar een beter bereikbare locatie. Dit werd een pand aan de Prijssestraat 66 met een verkoopoppervlak van circa 100 m2 . Ook hier liepen de zaken naar tevredenheid zowel in sociale als financiële zin..
Arry: “Wij houden van dieren in alle soorten en maten en proberen in dat kader de mens die voor het welzijn van zijn of haar dier in onze zaak komt, zo goed mogelijk van dienst te zijn. Dit houdt uiteraard in dat wij een luisterend oor hebben en de tijd nemen voor elke klant”.
Rond het jaar 2000 werd in de Prijssestraat het ‘betaald parkeren’ ingevoerd en dat vonden zij onnodig belastend voor hun klanten. Daarom besloten zij uit te zien naar een locatie waar dit parkeerprobleem niet speelde. In hetzelfde jaar nam een makelaar contact met hen op met de vraag of zij interesse hadden in de locatie aan het Chopinplein waar een apotheek gevestigd was geweest. De belangstelling was er en dit resulteerde in de opening van de dierenspeciaalzaak “Arry” op 6 december 2000 en werd het winkelassortiment ook uitgebreid met levende have. Vanaf dat tijdstip tot op heden is de zaak daar gevestigd en het klantenbestand is van dien aard dat zij ook de komende jaren met vertrouwen tegemoet zien.
 
Andere activiteiten.
Toentertijd wilden zij in Beesd, naast de hondenkapsalon, een dierenpension oprichten. Arry was in het bezit van het middenstandsdiploma alsook van de voor het pension benodigde papieren op basis van het “Honden- en kattenbesluit”. De gemeente was echter zo terughoudend met betrekking tot de vergunningverlening dat zij besloten hierop niet te wachten.. In 1987 kwam de vergunning voor een dierenpension “opeens” uit de lucht vallen en zij besloten dit er naast de zaak “bij” te doen. Uiteraard kostte dit zoveel tijd en energie dat er voor sociale bezigheden buitenshuis maar weinig mogelijkheden overbleven. Uiteindelijk is het dierenpension na 25 jaar in 2012 opgeheven en sindsdien hebben zij (iets) meer tijd voor elkaar, voor hun twee - inmiddels volwassen - kinderen en voor hun hobby’s.
Arry: “Wij hebben een dochter (Jane) van 23 jaar en een zoon (Dyon) van 20 jaar. Jane is een ‘paardengek’ en is beroepshalve werkzaam bij een manege. Ook is zij een geoefend ruiter die het goed doet op wedstrijden en concoursen. Dyon volgt thans een HBO-opleiding Bedrijfskunde en heeft zijn propedeuse inmiddels al behaald”.
Toekomstverwachtingen.
Joop: “Wij zijn energiek genoeg om de zaak nog een aantal jaren voort te zetten. Omdat onze kinderen niet de ambitie hebben om te zijner tijd de winkel over te nemen, zal er een moment komen dat het voor ons ophoudt. Tot die tijd hopen wij met hetzelfde plezier waarmee wij altijd hebben gewerkt, onze klanten van dienst te zijn en te blijven”.
Vrijetijdsbesteding.
Op mijn vraag of er inmiddels inderdaad meer tijd voor eventuele hobby’s is, antwoordt Joop dat hij een voetballiefhebber is, vroeger als speler en daarna als trainer. De laatste jaren was daar echter geen tijd meer voor maar binnenkort verwacht hij het trainerschap van een team weer op te pakken bij zijn club “Vriendenschaar”.
Arry vertelt dat zij als liefhebberij het onderhouden van de grote siertuin rond hun huis heeft en daarnaast de verzorging van al haar huisdieren waartoe ondermeer twee honden en vier katten behoren.
Verder is recreatief fietsen en af en toe “uitgaan” met de camper een gezamenlijke hobby.
 
Tot slot.
Ruim een uur na aankomst rond ik het gesprek, dat met hetzij Arry dan wel Joop werd gevoerd tussen het bedienen van de af en aan lopende klanten door, af.
Ik merk hierbij op dat zij mijns inziens een stel vormen dat deze zaak met verve weet te “verkopen” zowel nu als in de komende jaren, daarbij rekening houdend met de verdere vernieuwing en uitbouw van het winkelcentrum.
Arry: “Een winkel beginnen is niet moeilijk maar om het dertig jaren vol te houden, wél en dat
doen we met plezier, echt !”
 

Graag wens ik in vertrouwen de sympathieke uitbaters van dierenspeciaalzaak “Arry” het allerbeste toe.
 
Culemborg, 20 augustus 2015
Jan J. Koopman

Adres


Winkelcentrum Chopinplein
Chopinplein 
4102 CX Culemborg

email via het contactformulier
Social media