Interview met mevrouw Nicole van de Pas-Moolenbeek, uitbaatster van de fashionshop “BlitzWear” aan het Chopinplein 20 te Culemborg op 10 maart 2017.

* * * 

Inleiding.

Volgens afspraak kom ik, schrijver dezes, op deze zonnige vrijdagochtend 10 maart, rond 10.15 uur de smaakvol ingerichte en zelfs enigszins spannend ogende winkel “BlitzWear” binnen. De eigenares/gastvrouw, mevrouw Nicole van de Pas-Moolenbeek (verder “Nicole” te noemen) heet mij met een stralende glimlach welkom en bij een kopje koffie maken wij, zittend aan een grote tafel in het midden van de zaak, nader kennis.

 

 

Nadere kennismaking.

Nicole, in 1971 in de stad Utrecht geboren en daarin ook ‘getogen’, vertelt dat deze zaak haar eerste zelfstandige bedrijf is. Hiervoor heeft zij na haar middelbare schoolopleiding enkele jaren gewerkt in de kantoorvakhandel van haar vader te Leerdam. Daarna vertrok zij naar de Hogeschool Utrecht waar zij opklom tot managementassistent bij de faculteit “Economie en Management”.

Nicole: “In de vijftien jaar dat ik hier heb gewerkt, had ik steeds een zeer gevarieerde baan waarin ik met veel plezier al mijn energie heb gestoken”.

Toen zij een aantal jaren geleden werd getroffen door een ernstige en langdurige ziekte, moest zij na enige tijd vernemen dat zij voor ruim 80% zou worden afgekeurd.

Nicole: “Ik wilde per se niet de WAO in en dus begon ik mijn persoonlijke gevecht tegen mijn ziekte om weer een volwaardig bestaan op te kunnen bouwen”.

Uiteindelijk, na ruim twee jaar, lukte het haar opnieuw aan het werk te gaan op de Hogeschool, zij het in een minder veeleisende functie en in deeltijd. In 2016 vond aldaar een reorganisatie plaats en op grond daarvan werd Nicole - in goed overleg - ontslagen.

 

Een nieuwe uitdaging.

Nicole: “Van kindsbeen af ben ik erg geïnteresseerd geweest in alles wat met kleding had te maken. Wanneer ik als jong meisje met mijn moeder de stad in ging en ik mensen zag die mijns inziens geen bij hen passende kleding droegen, dan kon ik nooit nalaten dat tegen hen te zeggen. Mijn moeder, die overigens een schat van een vrouw is, riep mij dan wel tot de orde maar dat lukte niet erg. Ik was en ben nu eenmaal een echte Utrechtse die meestal “recht voor z’n raap”  zegt wat zij denkt. Ik realiseer mij best dat dit lang niet altijd in dank werd afgenomen maar ik heb nooit de bedoeling gehad mensen te kwetsen; ik wilde hen echt helpen”.

Na haar ontslag ging Nicole samen met haar man Yves, die zelf een baan bij een gemeente buiten de regio heeft, op zoek naar een mogelijke locatie voor een eigen kledingzaak.

 

De eigen zaak aan het Chopinplein.

Nicole vertelt dat uiteindelijk het winkelcentrum ‘Chopinplein’ in beeld kwam. Deze locatie stond haar meteen aan en na de verkregen noodzakelijke vergunningen, konden Yves en zij aan de slag. Nicole: “We begonnen in een kale ruimte zonder elektrische stroom en water. Mijn man is echt heel handig maar aanvankelijk konden we dus niets beginnen. Dankzij de praktische hulp van de secretaris van de V.V.E., Theo Eerkens, konden we gelukkig redelijk snel beschikken over een noodstroomvoorziening en toen hebben wij grotendeels in eigen beheer de zaak qua inrichting kunnen opbouwen”.

Vanwege de tijdsdruk - de geplande officiële opening was 14 oktober 2016 - moesten alle zeilen wordenbijgezet en het lukte!  Op speciaal verzoek van Nicole verrichtte Theo de openingshandeling en daarmee was het winkelcentrum een echte speciaalzaak rijker.

De zaak wordt in hoofdzaak door Nicole alleen gerund zij het dat zij vriendinnen heeft die haar zo nodig kunnen bijstaan. Ook de 17-jarige dochter Jamy uit Yves’ eerste huwelijk is op de zaterdagen vaak present.

 

 

 

Op welke clientèle wordt ingezet.

Bij de beantwoording van deze vraag legt Nicole uit dat haar assortiment gericht is op elke leeftijdsgroep dames. Door een verscheidenheid aan maatvoeringen, kan zij eigenlijk altijd voldoen aan de speciale behoeften van elke klant. Nicole: “Voor elk wat wils, is mijn motto, zij het dat ik geen echte klassieke kleding in huis heb”.  Over de toch wel exclusief ogende collectie alsook de daarbij passende accessoires (halskettingen e.d.) geeft zij desgevraagd aan dat de prijzen hiervan zeer redelijk zijn. Nicole: “Mijn duurste artikel - een jasje -  kost € 59,95 en het minst dure - een topje -  € 7,95”. Tijdens ons gesprek komt een dame binnen die met de assistentie van een oudere vriendin (een gepensioneerd verkoopster in 

Culemborgse modezaken) van Nicole enkele kledingstukken uitzoekt. Het valt de schrijver op hoe vriendelijk en  rustig uitnodigend deze klant wordt bejegend. Nicole geeft aan dat zij veel waarde aan hecht aan het oude principe dat elke klant Koning is en dat elke vorm van opdringerigheid haar vreemd is. Nicole: “Ik ben alleen blij wanneer een klant tevreden de deur uitgaat en of zij nu wel of niet iets naar haar zin heeft gezien of gekocht, staat op de tweede plaats. Het gaat erom dat we ‘op de kaart worden gezet’ en dat de mensen ons waarderen”.

Toekomstverwachtingen.

Hoewel Nicole een positieve grondhouding bezit met betrekking tot het tot bloei komen van haar zaak, vindt zij het tezelfdertijd zorgelijk dat de winkelruimten naast haar nog steeds niet zijn verhuurd. Nicole: “Hierdoor en in combinatie met het gegeven dat de ramen van de winkelpuien te weinig daglicht doorlaten, wordt te vaak door de passanten aangenomen dat mijn zaak is gesloten. 

Natuurlijk doe ik er alles aan, onder meer door de plaatsing van een sandwichbord, om die indruk weg te nemen”. Desgevraagd geeft zij aan dat de wijze waarop zij wordt benaderd door haar collega’s van het winkelcentrum en andersom, als heel prettig ervaart.

 

Vrijetijdsbesteding.

Nicole en Yves wonen in Vianen, hebben allebei een fulltimebaan zodat de gezamenlijkevrije tijd eigenlijk uitsluitend de zondagen zijn. Zodra de weersomstandigheden het dan toelaten, gaan zij, samen met de 13-jarige zoon Devon en dochter Jamy van Yves naar een in de regio gesitueerde camping waar zij een flinke stacaravan hebben. Nicole: “Daar hebben we altijd veel plezier met elkaar en ook onderling met vrienden - jong en ouder- aldaar”.

Afsluitend.

Inmiddels is het 11.50 uur geworden en - alles gezegd zijnde -  neem ik afscheid van een bewonderenswaardige jonge vrouw waarvan ik van ganser harte hoop dat zij erin slaagt de zo leuke zaak “BlitzWear” met haar “Fashion With Passion” tot grote bloei te brengen.

* * *

 

Culemborg, 10 maart 2017

Jan Koopman

 

Welcome 200GBP Bonus at Bet365 here.