U bent ALLEN welkom op ons vernieuw(en)de Chopinplein!  
 
 
U bent ALLEN welkom op ons vernieuw(en)de Chopinplein!  
AKO
Voor NU!
Brood en Banketbakker Meijs
Iedere dag de heerlijkste producten op de ambachtelijke manier vers voor u bereid.
Hopman's Zeevishandel
De verkoop van vis met een hoogwaardig kwaliteitsniveau heeft bij ons prioriteit. Tevreden klanten zijn voor ons erg belangrijk. Op vrijdag nu ook op Parijsch Culemborg
Kaashandel Cromwijk
wij staan er op woensdag en zaterdag
GRILLPALEIS
Gegrilde vleugels - Gegrilde kip, bouten en drumsticks - verse kipspecialiteiten.
Kwalitaria |dq|de Vluchtheuvel|dq|
Uw favoriete cafetaria in Culemborg
Bloemenhuis Terweyde
Bloemenhuis Terweyde specialist in bloemen cadeaus en speciaal bloemwerk
Big Bazar
1000+1 artikelen voor de laagste prijs
ARRY
Voor al uw diervoeders
Domino's Culemborg
Jouw eigen Domino's winkel heeft iedere dag lokale aanbiedingen.
Bakkerij 't Stoepje
Elke zaterdag op het Chopinplein.
Drankenspecialist van Rooij Specialist in het speciale.....!
Leverancier van gezelligheid
Bibi's Café
Bibi’s café, een bar, café en spijslokaal, kortom een kroeg voor ons allemaal! Kom snel bij ons lang voor een lekker drankje of hapje.
Oogzorg Wilfred de Jong
Dé optiekzaak waar u terecht kunt voor: (Zonne)brillen - Contactlenzen - Optometrie - Orthoptie - Hoortoestellen
COOP Culemborg
Vers en Voordelig. Dat is de COOP.
Vietnamese Loempia's
Loempia's onze specialiteit. Gebakken en ongebakken.
Visspecialiteiten Henk Kok & Zoon
Eten moet een feestje zijn ! Vis kunt u daarbij niet missen!
Drogisterij Parfumerie G & W Gezondheidswinkel Müller
Advies en kwaliteit heeft onze prioriteit.
WINKELS
 
winkels
PLATTEGROND
 
plattegrond
AGENDA
 
agenda
INFORMATIE
 
info
 
 
 
In gesprek met de heer Wilfred de Jong, eigenaar van de zaak “Wilfred de Jong Oogzorg” aan het Chopinplein 18 te Culemborg op 3 december 2015.

WilfredVoorwoord.
Zoals afgesproken, meldt schrijver dezes zich op 3 december 2015 om 10.00 uur in de nog bijna gloednieuwe en prachtig ogende zaak “Wilfred de Jong Oogzorg” aan het Chopinplein 18 te Culemborg. De heer Joeri Kurvers, fulltime medewerker in deze vestiging, zorgt voor een kopje koffie in afwachting van het kort daarna beschikbaar komen van de heer De Jong voor het interview.
Wie is Wilfred de Jong.
Wilfred de Jong, verder “Wilfred” te noemen, werd in 1966 geboren in de gemeente Noordoostpolder als zoon van een te Emmeloord beroepen predikant. Via Zaandam ging de levensreis naar Veenendaal waar hij zijn tienerjaren doorbracht en op zijn 16e jaar het Mavodiploma behaalde. Wilfred: “Ik wilde als vervolgopleiding Mbo- Elektronica gaan doen maar omdat bleek dat meer dan de helft van mijn klasgenoten dit ook wilde, ben ik mij verder gaan oriënteren. Ik kwam toen uit op “Optiek” als een interessante studierichting. Ik volgde met succes de opleiding Opticien/contactlensspecialist waarbij mijn eerste werkgever de firma Vermaas te Nieuwegein was. Na twee jaar plezierig werken kon ik mij ‘iets’ verbeteren in Houten waar ik 7 jaar heb gewerkt bij de firma V.d. Vecht. Daarna heb ik bij Van Eijken Optiek te Bunnik - ook 7 jaar- als bedrijfsleider gewerkt. In 2005 vertrok ik naar Hilversum alwaar ik mijn eerste zaak als zelfstandig ondernemer verwierf ”.
 
Verdere ontwikkelingen.
Al in 2006 kon Wilfred in Culemborg de zaak ”Brilmode Harmsen” overnemen. Na enige tijd bleek het managementtechnisch niet zo gemakkelijk te zijn om vanuit zijn woonplaats beide zaken optimaal te runnen waarop hij besloot op termijn te komen tot twee vestigingen die redelijk dicht bij elkaar zouden liggen. Wilfred: “Ik heb uiteindelijk in Geldermalsen een zaak gevonden die ik graag wilde hebben. Dit betekende wel dat ik ‘Hilversum’ in de etalage moest zetten. Eind januari 2012 is deze zaak verkocht en op dezelfde dag is ‘Geldermalsen’ gekocht”. Met betrekking tot de zaak te Culemborg geeft Wilfred aan dat de tijdsperiode tussen de (ver)bouwplannen en de realisering ervan toch wel erg lang is geweest. Met het eindresultaat i.c. de zaak zelf is hij, mijns inziens geheel terecht, meer dan tevreden. Wilfred: “Ik ben blij met deze optimaal uitgeruste zaak en met mijn zo gemotiveerde en gekwalificeerde medewerk(st)ers en vooral met de goede sfeer en relatie zowel onderling als met onze klanten”.
 
Familieleven en invulling vrije tijd.
Het echtpaar De Jong heeft twee kinderen. Hun zoon is 21 jaar en studeert Digitale Media en Communicatie; hun dochter volgt de opleiding tot verpleegkundige. Wilfred: “Het ziet er niet naar uit dat hij en/of zij ooit onze zaken zullen overnemen. Dat is overigens niet erg want met mijn 49 jaar kan ik nog vele jaren voort en daar zie ik geenszins tegenop”.
Zijn echtgenote, die parttime werkzaam is bij Bartiméus te Zeist, heeft altijd - aldus Wilfred - de kern van het stabiele thuisfront gevormd. Zonder haar zou hij zijn veeleisende baan niet hebben kunnen houden.
Gevraagd naar de eventuele hobby’s blijkt dat Wilfred een enthousiast zanger is. Hij zingt in zowel een Gospelkoor als een kwartet, genaamd “4Real Quartet”. Het kwartet, waarin hij de baspartij zingt, brengt in hoofdzaak bijzondere Zuid-Amerikaanse gospelsongs ten gehore.
 
Toekomstverwachtingen.
Hierover heeft Wilfred (nog) geen duidelijk beeld. Wilfred: “ wanneer er iets interessants op mijn weg komt, ga ik dat bekijken. Een derde zaak in deze regio zou wel eens tot de mogelijkheden kunnen behoren. De basis van mijn zaken doen blijft echter dat ik altijd zal proberen ’in de schoenen van een ander te gaan staan’ want op die manier zorg je ervoor dat elke klant een gesprekspartner is die zich op zijn gemak voelt en jou vertrouwt”.
Dat mede hierdoor een trouw klantenbestand is op- en uitgebouwd, lijkt in de rede te liggen.
Met een woord van dank voor de vriendelijke ontvangst en de beste wensen voor een zonnige toekomst, neemt deze verslaggever om 10.50 uur afscheid van een enthousiast en ambitieus (zaken)mens.
 
Tenslotte.
Ter gelegenheid van de (her)opening van Wilfreds zaak aan het Chopinplein heeft hij een uitgebreid overzicht over het wel en wee van de twee zaken gepubliceerd. Dit overzicht bevond zich als bijlage in de zakengids van 4 november 2015. Belangstellenden kunnen in elk geval een blik werpen op de site www.wilfreddejong.com voor nadere gegevens over de twee zaken.
 
Culemborg, 5 december 2015
Jan J. Koopman
 
Technisch naschrift van Wilfred.
Vroeger vereisten de beroepen optometrist en contactlensspecialist een post-Mbo-opleiding.
In de jaren 90 is het beroep van optometrist opgewaardeerd tot een Hbo-niveau. In 1998 heb ik met goed gevolg de vervolgopleiding tot optometrist aan de Hogeschool Utrecht afgerond. Vanaf november 2000 is het beroep van optometrist wettelijk erkend en beschermd.
Optometrie geeft een extra dimensie aan het optiekvak. Een optometrist geeft, volgens de huidige wetgeving, zogenoemde eerstelijns oogzorg. Hiermee is een optometrist een volwaardige gesprekspartner van de huisarts.
Zo ben ik niet alleen opgeleid om een goede bril of contactlenzen aan te meten maar kan ik ook de ogen onderzoeken op mogelijke medische afwijkingen. N.a.v. een optometrisch onderzoek kan ik beoordelen wat de beste oplossing is; het aanmeten van een goed gezichtshulpmiddel, het behandelen van sommige oogproblemen, een bezoek aan de huisarts of - via de huisarts - een doorverwijzing naar de oogarts.
Ofwel, een optometrist is de specialist die men, met oogproblemen, het eerst kan bezoeken alvorens een andere specialist te raadplegen.
 
 
 
Wilfred de Jong team          Wilfred de Jong nwe zaak
 
 
 
In gesprek met Miranda en René van Rooij, eigenaars van de slijterij “Drankenspecialist Van Rooij” aan het Chopinplein 7 te Culemborg op 20 oktober 2015

20151020 115655 resizedInleiding.
Volgens afspraak kom ik, de schrijver van dit interview, op 20 oktober om 11.00 uur de zo sfeervolle drankenzaak binnen en wordt daar vriendelijk ontvangen door het echtpaar Van Rooij, hierna (op hun verzoek..) Miranda en René te noemen.
René verontschuldigt zich meteen voor het gegeven dat de tijd hem ontbrak ‘iets’ te doen ter voorbereiding op ons gesprek aangezien de onlangs door hen georganiseerde Proeverij in het Oude Stadhuis (een jaarlijks terugkerend evenement) veel tijd had gekost.
René: “Op deze proeverij mochten wij een 160-tal gasten ontvangen en het geheel werd - zoals altijd eigenlijk - door de aanwezigen als heel plezierig ervaren, hebben wij vernomen. Bij deze proeverij konden wij ondermeer een 35-tal nieuwe whisky’s en eveneens een 35-tal nieuwe wijnen presenteren”.
 
Het assortiment.
Het specialisme van de zaak is het grote en gevarieerde aanbod van whisky’s, wijnen en speciaal bieren.
Naast de 350 soorten whisky’s en de rond 300 diverse wijnen, kan worden gekozen uit een 350-tal verschillende speciaal bieren.
René: “komend voorjaar gaan wij de zaak zodanig herinrichten dat wij het aantal whisky’s, waarvoor uit het hele land inmiddels belangstelling en klandizie is, uitbreiden tot 600 en de bieren tot ten minste 500 maar vermoedelijk zelfs tot 600 soorten”.
 
Nadere beschouwing achtergronden gekozen ondernemersbestaan.
René (1963) komt op elfjarige leeftijd vanuit Utrecht naar Culemborg. Hij volgt daar zijn middelbare schoolopleiding op het KWC. Op zijn 16e jaar raakt hij serieus bevriend met de iets jongere Culemborgse Miranda die daar de Havo-opleiding volgt. René: “Miranda was het helemaal voor mij en ik ook voor haar gelukkig en dat is zo tot op de dag van vandaag gebleven”. Desgevraagd wordt een en ander door de vriendelijk glimlachende Miranda beaamd.
René gaat na de middelbare school bij Albert Heijn werken. In 1982 treedt hij in dienst bij de heer en mevrouw Ad Hogerdijk- Wijnen, de eigenaars van de dranken- en delicatessenzaak op de huidige locatie.
René: “Mijn oudste broer had destijds een slijterij in Odijk en in de weekeinden verdiende ik daar een centje bij. Mijn belangstelling voor dit vak is in feite daar begonnen”. Uiteraard moet René nog veel leren met betrekking tot zowel vakkennis als de benadering van de klanten. René: “Ik vergeet nooit de eerste dag. Een klant werd door mij verwelkomd met een ‘hallo’ en bij vertrek vond ik een ‘dag’ ook wel passend. Mevrouw Hogerdijk vroeg mij daarna nogal indringend of ik soms met die klant samen had geknikkerd ! Die les ben ik nooit vergeten; vanaf dat moment werkte ik enthousiast mee aan een klassieke winkelopvoeding en daar ben ik nog steeds dankbaar voor; elke klant is ‘Koning’ bij mij”.
Tijdens zijn loopbaan bij Ad Hogerdijk heeft René de benodigde vakdiploma’s behaald, trouwde hij met Miranda die in die tijd als secretaresse werkte bij een computerfirma. Toen de kinderen kwamen (dochter Joyce, die inmiddels verpleegkundige is en zoon Timo, thans in opleiding bij de COOP als toekomstig leidinggevende) stopte Miranda met buitenshuis werken. Miranda: “Zo lang de kinderen nog klein waren, vonden wij dat ik er voor hen moest zijn”.
 
Hoe het verder ging.
Tot 1997 werkt René als tweede man bij de heer en mevrouw Hogerdijk en leerde hij alle knepen van het vak alsook de zo essentiële sociale benadering van de clientèle.
René: “Mijnheer Hogerdijk zei mij eens: ‘jochie, elke klant is er één; word nooit afhankelijk van enkele grote afnemers want dan ben je heel kwetsbaar’. Dat heb ik in mijn oren geknoopt en voor mij is dan ook elke klant, of deze nu veel besteedt of weinig, even belangrijk. Goede contacten met onze klanten, streven Miranda en ik dan ook altijd na. Natuurlijk hebben wij een zakelijke instelling maar we zullen nooit het onderste uit de kan proberen te halen”.
In 1997 kunnen Miranda en René de zaak van de familie Hogerdijk overnemen en gaat René zich, naast de wijnen, in het bijzonder toeleggen op de verkoop van whisky’s, overige sterke dranken en speciaal bieren. De zaak (de delicatessenafdeling was toen al opgeheven) bleef in financiële en sociale zin bevredigend lopen en de collegiale contacten met ‘zusterbedrijven’ en horeca-instellingen in Culemborg waren en zijn goed.
René: “ Wij maken bijvoorbeeld in de aspergetijd afspraken met een restaurant of brasserie om gezamenlijk tot een eet- en drinkfestijn te komen. Onze wijnen uit de Elzas passen daar dan goed bij.
Ook organiseren wij bij bepaalde openbare happenings kleinschalige proeverijen die door het publiek beslist op prijs worden gesteld”.
 
20151020 115802 resizedHuidige stand van zaken.
De inmiddels bijna afgeronde werkzaamheden van het nieuwbouwproject “Chopinplein c.a.” hebben enerzijds geleid tot de beslissing de naam “Hogerdijk” te vervangen door de eigen naam “Van Rooij” maar anderzijds hebben de bouwactiviteiten ook geleid tot een slechtere bereikbaarheid van de zaak.
René: “De bouw van het afgelopen jaar heeft onze omzet duidelijk onder druk gezet en wij hopen van harte dat hier sprake is van een tijdelijke terugval”.
In dit verband noemen Miranda en René het gegeven dat hun zaak zich in het minder riante deel van het
Chopinpleinwinkelbestand bevindt. Op korte termijn zijn hier van de acht of negen winkellocaties nog slechts vier bezet. Er is verder nog geen duidelijkheid over de voor een gezonde bedrijfsvoering zo noodzakelijke invulling van de overige winkelruimten. Dat dit hun enige zorgen baart, behoeft geen nader betoog.
 
Toekomstverwachtingen.
Al met al ziet het echtpaar Van Rooij de zakelijke toekomst toch wel met optimisme tegemoet.
René: “De bereikbaarheid wordt weer beter, onze klanten weten ons toch wel te vinden en ons verder uit te bouwen specialisme zorgt ook voor een naamsbekendheid annex afzet in steeds grotere kring”.
Vragend naar de invulling van hun vrije tijd, geven beiden aan dat de winkel de meeste ‘vrije’ tijd opslokt.
Dit is echter geen echt probleem aangezien het totale winkelgebeuren hun grootste hobby is die ze nog vele jaren hopen uit te oefenen. Daarnaast is René een enthousiast supporter van FC Utrecht.
 
Tenslotte.
Inmiddels hebben wij - voornamelijk René en de schrijver dezes omdat Miranda de regelmatig binnenkomende klanten te woord stond - bijna één uur in het kleine kantoortje achterin de winkel gezellig pratend doorgebracht. Dit vond plaats in het oplettende gezelschap van hun enkele maanden oude Husky (hondje) waar zij best een beetje gek op zijn. Na nog een enkele sfeerfoto te hebben gemaakt, wordt dit interview met dit stel enthousiaste en integere zakenmensen beëindigd.
 
Culemborg, 21 oktober 2015

Jan J. Koopman
 
20151020 120039 resized

Volg ons op Twitter

09-09-2017 WVChopinpleinWVChopinplein: #feest in #culemborg #MultiCulti op het #Chopinplein. KOMT ALLEN! https://t.co/FIB82cXt8e 494 days ago from Twitter Web Client

Vind ons op Facebook

meijs-brood.jpgbig-bazar.pngAtlas-versmarkt-logo_2.jpgblitzwear_logo_kl.jpgIMG_0012.JPGsalon-modern.jpgbloemenhuis-terweyde.jpgdrogisterij-muller.jpgBibis_Cafe_logo_br_aangepast.jpgklein_kwalitaria.jpegtango.jpgkapsalon-lalo.jpgdierenspeciaalzaak-arry.jpgstoepje.pngwilfred-de-jong.jpgLogo100x100.jpgako-culemborg.jpgCromwijk.jpgDominos_logo-1.pngcoop-culemborg.png
Welcome 200GBP Bonus at Bet365 here.